Ste slišali že kdaj za Dvigrad?

Dvigrad je zapuščeno in porušeno srednjeveško mesto v jugozahodni Istri. Nahaja se v Limski dolini oz. Limski dragi. Vhod v naselbino še danes poteka z južne strani skozi dvojno grajsko obzidje, ki so jih nekoč zapirala vrata. Naselbina je bila naseljena že v prazgodovini, o čemer pričajo arheološke najdbe, katere kažejo tudi na naseljenost v antiki in vladavini Rimskega imperija. Utrjeno srednjeveško mesto je stalo ob glavni antični prometnici, imenovani via Flavia, ki je povezovala sever in jug Istre, ter mesti Pulo in Bale z notranjostjo polotoka. Leta 1714 je bilo opuščeno delovanje cerkve, življenje v Dvigradu pa se je končalo. Tako je po tem času Dvigrad služil kot vir materiala za izgradnjo bližnjih vasi, predvsem Kanfanarja. Mesto s cerkvijo Sv. Sofije je zelo lepo ohranjeno in ta mističen kraj je lepa destinacija za izlet. Sprehod po nekdanjih ulicah starodavnega mesta je vedno nekaj posebnega…

Ko smo že v Istri…

Lahko obiščemo še druge morda ne na prvo žogo izbrane destinacije… Vsi bolj ali manj poznamo obalna istrska mesteca kot so Poreč, Rovinj, Vrsar, Pula… Zakaj si ne bi pripravili raje enodnevni izlet globlje v zaledje te čudovite dežele in obiskali stara tipična mesteca na podeželju?

Hum

Hum velja s svojimi 16 prebivalci za najmanjše mesto na svetu, je kot tako vpisano v Guinnessovo knjigo rekordov. Mestno obzidje se je ohranilo do današnjih dni. Zanimiva mestna arhitektura z mestno ložo in drugi detajli nas bodo popeljali v čas, ko je v teh krajih vladala Beneška republika. Glagolski napisi po mestu nam dokazujejo, da je bilo mesto eno izmed pomembnejših zibelk te stare slovanske pisave. Na sprehodu skozi očarljivo mestece si lahko vzamemo čas za kozarček famozne humske biske v eni izmed lokalnih konob ali si obiščemo eno izmed simpatičnih galerij…Prava ideja za izlet!

Motovun

Motovun je mesto-spomenik na severozahodu Istre z okoli tisoč prebivalci. Mestece stoji na vrhu 277 m visoke strme vzpetine, ki prevladuje nad dolino reke Mirne. Po ljudskem izročilu naj bi mesto zgradili velikani in to še preden so se vanj naselili ljudje. Nekateri velikani so bili tako veliki, da so lahko z golimi rokami zatresli mestni zvonik. V zadnjem času je Motovun poznan po letnem filmskem festivalu. V mestu najdemo mnogo tipičnih trgovinic, ki prodajajo izdelke iz tartufov.

Grožnjan

Grožnjan ima ravno tako posebno mesto med istrskimi mesti, saj je to mesto umetnikov. Po 2. svetovni vojni je bilo mesto praktično izpraznjeno. Jugoslovanke oblasti so ga naselile z različnimi ustvarjalci iz Slovenije, Hrvaške in Vojvodine. Umetniki so dali mestu poseben pečat, saj je prepredeno z galerijami in trgovinicami. Grožnjan je ohranil značilno beneško arhitekturo in tipičen srednjeveški videz, kar daje mestu poseben romantični pridih.

Smo vas prepričali? 🙂

Več idej ta izlete – izleti

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply