Čudovito Posočje

Ko pripeka sonce in nas visoke temperature zadržujejo v naših domovih je dobiti pravo idejo za izlet težje kot kdajkoli prej! Verjetno najboljša ideja je izlet v kraje s prijaznejšo klimo in čistim, svežim zrakom! Eden od takih krajev je zgornje Posočje!

Izvir SočeIZVIR SOČE
Izvir Soče je eden najlepših kraških izvirov v naših gorah. Vode, ki se zbirajo na območju Jalovca, Šit, Travnika in  Mojstrovke, vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi. Zaradi velikega strmca je tok Soče zelo razgiban.

 

MUZEJ SIRARSTVA – PLANIKA

Muzej sirarstva Planika

Zgodovinsko etnološka zbirka predstavlja dediščino planin in tradicijo posoškega sirarstva. Dediščina planin in planinskega pašništva je predstavljena z etnološkimi eksponati, dokumentarnim filmom in rekonstrukcijo planinskega stanu z vso pripadajočo opremo za predelavo mleka. V trgovinici lahko kupimo znameniti sir Tolminc, druge mlečne izdelke in tipične izdelke domače obrti.

ROBIDIŠČE – najzahodnejša slovenska vas

Robidišče

V Breginjskem kotu na skrajnem zahodnem robu Slovenije, na nadmorski višini 650 m, leži na široki terasi vasica Robidišče. Severno, zahodno in južno je obdano z državno mejo in predstavlja tako rekoč mejni kamen s sosednjo Italijo. Robidišče s svojo odmaknjeno lego na desnem bregu reke Nadiže, predstavlja enega redkih živih spomenikov, ki vzbujajo v ljudeh občudovanje, nostalgijo in jih nikoli ne pustijo ravnodušnih.

BreginjBREGINJ 

V obliki gruče strnjeno pozidani stari Breginj je veljal za biser edinstvene beneško slovenske arhitekture. Imel je ovalen tloris s koncentrično speljanimi uličicami, landronami. Prevladovale so s kamenja zidane hiše z lesenimi zunanjimi hodniki (ganki), stopnišči, balkoni (linde) na lesenih ali kamnitih stebrih pod velikimi napušči in “kmečkimi” freskami na pročeljih. Domačije so sestavljale skupine objektov v obliki nizov z zanimivimi podhodi in prehodi. Po potresu leta 1976 je Breginj v celoti zgrajen na novo. Svojo predpotresno dušo je Breginj skrbno spravil v edini ohranjeni stavbni niz, kjer je danes urejen zanimiv muzej na prostem.

Za več idej za izlet obiščite našo Facebook stran “Enodnevni izleti” ali www.autentica.si

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply