ENODNEVNI IZLETI – Goriška Brda

Lepo pozdravljeni “enodnevni potepuhi” 🙂

Na Primorskem je sončno in čez dan naj bi se živo srebro segrelo na kar 12 stopinj celzija! Vam je že zadišal spomladanski izlet v to sončno pokrajino? Danes našo “rubriko” Enodnevni izleti, kjer podajamo ideje za izlete po prelepih slovenskih pokrajinah bogatimo z idejami za izlet po Goriških Brdih.

KOJSKO
Kojsko je razlóženo briško naselje s 300 prebivalci, nad katerim se dviga mala vzpetina (290 m) z zanimivo cerkvico Svetega Križa. Cerkvica, sezidana okoli leta 1500, je del nekdanjega tabora, zadnji od utrjenih stolpov s cinami pa ji danes služi za zvonik. Glavni gotski krilni oltar je nastal leta 1515 v beljaški rezbarski delavnici in je eden najstarejših gotskih oltarjev na Slovenskem in danes velja za pravi umetniški biser.

GONJAČE
Spomenik v Gonjačah, je posvečen 315 žrtvam druge svetovne vojne, kjer je pisatelj France Bevk zapisal: “Sinovom Brd in Benečije, čuvarjem zvestim naše govorice,…”. Poleg spomenika stoji razgledni stolp s 114 stopnicami, od koder se nam bo ob lepem vremenu odprl razgled na Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

ŠMARTNO
Srednjeveška vas Šmartno predstavlja geografsko središče Brd. Vas leži na griču, obdana je z obzidjem in obrambnimi stolpi in se kot taka vključuje v sklop vaških naselij in protiturških taborov v Brdih in na Primorskem. Po ozkih ulicah »gasah«, se bomo sprehodili vse do mogočne baročne cerkve svetega Martina, po kateri je vas Šmartno dobila ime.

Več o kulinaričnih biserih in okušanju vin v deželi opojnih trenutkov pa ob drugi priliki….Če smo vas že navdušili za izlet v Brda, priporočamo naslednji program – Izlet v Goriška Brda

Naslednjič pa gremo na tržaški kras…

Bogat nabor ostalih izletov po Primorskem najdete tukaj > Izleti

Si pišemo! 🙂

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply