Ideja za enodnevni izlet – Prem z okolico

Brkini zaradi dolgoletne zapostavljenosti in zaostanka v razvoju predstavljajo pravi turistični biser ter odlično destinacijo za enodnevne izlete. Zaradi čudovite narave jim rečejo tudi »zelena oaza« sredi krasa. Po brkinski slemenski cesti, kjer v enem dnevu število avtomobilov ne preseže prste vaših rok, se bohotijo brkinske vasice, na nekaterih vrhovih so se ohranile nekatere srednjeveške grajske utrdbe in zanimive starodavne cerkvice. Najbolj znana vas v Brkinih je gotovo Prem. Gručasta vas leži na severovzhodnem delu Brkinov in ima vse značilnosti tradicionalne arhitekture. Naselje je zavarovano kot kulturni spomenik. Sprehod po vasi lahko obogatite z obiskom cerkve Sv. Helene, ki slovi po baročnih elementih in zanimivih poslikavah Toneta Kralja. Po želji si lahko vstopite v zanimiv premski grad ter nekdanjo Ljudsko šolo, ki je hkrati tudi rojstna hiša znamenitega slovenskega pesnika Dragotina Ketteja, kjer je tudi urejena spominska soba.

Zaselek Turn se nahaja na sosednjem griču nasproti Prema. Tu stoji grad Turn, ki je bil včasih podružnica premskega gradu. Poslopje in posest ob gradu služi danes ekološki kmetiji, na kateri redijo ovce. Iz ovčjega mleka izdelujejo okusen sir in druge mlečne izdelke. Na gradu se nahaja tudi črna kuhinja.

Z izleta po Brkinih pa ne morete zaključiti brez značilne brkinske jedi. Na eni izmed turističnih kmetij si privoščite krompir v zevnici, slivove cmoke, brkinski pršut ter odlične brkinske štruklje.

Več idej za izlet v Brkine

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply