ENODNEVNI IZLETI: Vasice v zaledju Slovenske Istre

Tokrat dajemo ideje za enodnevni izlet Slovensko Istro. Predstavljamo vasice v zaledju.

NOVA VAS NAD DRAGONJO

Ime Nova vas nikakor ne pomeni, da gre za novejše naselje. Prvi dokumenti o takrat imenovani Villa nuovi segajo daleč nazaj v  14. stoletje. Pred morijo kuge se je v vasi nahajalo preko 40 ognjišč, po njej pa je vas v celoti izumrla.

PADNA

Padna leži na hribu v občini Piran. Od tu je mogoče videti morje in najvišje vrhove slovenskih Alp. Na pomolu strme in  razgledne vzpetine je cerkev sv. Blaža z zgodnjegotskimi elementi iz 13. in 14. stoletja ter marmornatim podstavkom kropilnika iz 9. stoletja. V vasi je tudi galerija Božidarja Jakca. Vse južno pobočje padenskega hriba je poraščeno z oljko. Raziskave so pokazale, da so drevesa stara več kot 300 let.

KRKAVČE

Krkavče so ena najlepših vasi v Slovenski Istri. Nad vasjo se nahaja skrivnostni kamen, ki naj bi bil po nekaterih izročilih pogansko znamenje. Da bi izničili moč tegakamna, so domačini v okolici zgradili 5 cerkva, ki še danes tvorijo prostorski križ. Če boste v Krkavčah enostavno morate narediti sprehod med ozkim uličicami in starimi kamnitimi hišami!

Več idej za enodnevni izlet v Slovensko Istro najdete na www.autentica.si

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply