Izlet – Po poteh Soške fronte

Doberdob

Leto 2015 bo leto, ko se bomo spomnili in obeležili 100. obletnico Soške fronte, ki je trajala od 23. maja 1915 do 24. oktobra 1917ki je potekala ob reki Soči od Rombona do Jadrana.

 

SredipoljePri Autentici so se odločili, da ob stoletnici soške fronte pripravijo poseben izlet v spomin na boje in grozote, ki so se zgodile na soški fronti in sicer so se osredotočili na Kras. Na Krasu in ob spodnjem toku reke Soče so se namreč odvile ene od najbolj hudih bitk, kjer je svet manj gorat in je italijanska vojska predvidevala, da bo tu laže zlomila nasprotnikovo obrambo kot v goratem svetu. Vojna, ki se je ob Soči končala oktobra 1917, je pustila veliko sledov. Spominska obeležja, kaverne, strelski jarki, utrdbe in pokopališča predstavljajo kulturno in zgodovinsko dediščino. Spominja in opominja nas na trpljenje, žrtvovanje in umiranje tisočev mladih fantov in mož številnih narodov. Ti spomeniki in obeležja dajejo prihodnjim rodovom možnost, da se poklonijo junakom in nas spominjajo na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne ter opominjajo, zakaj se vojne ne smejo več dogajati. Predvsem pa spodbujajo vrednoto miru in priložnosti za skupni razvoj.

Prav zato bodo pri Autentici v letu 2015 ponujali poseben izlet ob 100. letnici Soške fronte:

Izlet po poteh Soške fronte (klikni za ogled programa)

Cerje

 

Izlet poteka po krajih, ki še danes s svojimi spomeniki in opomniki spominjajo na boje na kraških planotah.  Več informacij o izletu najdete v Katalogu enodnevnih izletov za skupine 2015 in na spletni strani www.autentica.si.

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply