IZLET – V objemu biserov Beneške Slovenije, 22.april 2015

Pomlad je že tu in čas je za enodnevne izlete! Idejo za prečudovit izlet vam tokrat dajemo s konkretnim datumom izleta na katerega se lahko prijavite! To je enodnevni izlet s ponosnim imenom »V objemu biserov Beneške Slovenije«.

In kateri so ti »biseri«?

ČEDAD – nekdanja prestolnica Langobardov

Izredno slikovito staro mesto vzdolž bregov reke Nadiže, so ustanovili že Rimljani, kasneje pa je postal prestolnica Langobardov. Ozke ulice nad globoko sotesko Nadiže so zelo lepo ohranjene in vabijo s številnimi zanimivostmi in prijetnimi kavarnami. Mesto se  ponosno hvali z veličastno stolnico, s spomenikom Julija Cezarja, znamenitim Hudičevevim mostom, o katerem legenda pravi, da ga je zgradil sam hudič, ter skrivnostnim Langobardskim templjem, ki velja za edinstven primer srednjeveške arhitekture.

STARA GORA – zanimivo utrjeno taborsko naselje, pomnik Slovenstva

Stara Gora, ki mogočno kraljuje nad zelenim morjem Nadiških dolin, je nekakšen mejnik med slovanskim in latinskim, pozneje furlanskim svetom. Že od pradavnine obstajajo furlanski zapisi o “stari slovenski Mariji” v osmem stoletju, takoj po naselitvi, pa jo Slovenci imenujejo “stara Marija”. Stara gora ima za Slovence poseben pomen tudi zaradi Starogorskega rokopisa, ki je eden od starejših spomenikov slovenskega jezika. Nekoč znano romarsko središče je svoj sloves ohranilo do današnjih dni!

TERSKE DOLINE Z VASICO BARDO

Terske doline so kraj, kjer izvira reka Ter, simbolna reka beneških Slovencev. Na slikovitem slemenu se sonči po potresu leta 1976 obnovljena vasica Bardo. Tam se domačini, naši rojaki borijo, da slovenska beseda v teh krajih ne bo zamrla. Ogledali si bomo etnografski muzej, ki skozi razstavljene predmete govori o življenju v dolini nekoč in danes. Prijazen domačin nas bo popeljal skozi vas in nam v cerkvi razložil zgodovino Slovenstva v teh krajih. Po ogledu slikovite vasice Bardo, bomo naše popotovanje zaključili s čudovitimi vtisi iz Beneške Slovenije.

Seveda vas ne bomo pustili lačne. Sredi izleta se bomo ob bregovih Nadiže zapeljali na slovensko stran, kjer nam bo zagotovo prijalo domače kosilo v eni od prijetnih domačih gostiln na slovenski strani meje, kjer bomo okušali pristno bovško kulinariko, ko nam bodo ponudili odlične hišne specialitete kmetije.

To je na kratko program enodnevega izleta v Beneško Slovenijo, katerega organizira Turistično razvojna agencija Autentica v sredo, 22.4. aprila 2015. Na avtobus lahko vstopite v Novem mestu, Ljubljani, Postojni ali Vrtojbi, seveda po predhodni prijavi.

 

V kolikor vas zanima podrobnejši program ali se želite prijaviti na izlet se obrnite na Turistično razvojno agencijo Autentica na telefon 05 611 79 62 / GSM 031 337 339 ali na e-naslov info@autentica.si

Več informacij na www.autentica.si

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply