Izlet v Vipavsko dolino – celodnevno odkrivanje lepot in okusov

Izlet v Vipavsko dolino je popotovanje v deželo, ki je turizem še ni dodobra oplazil. Zaradi tega je pokrajina ohranila svojo pristnost in očarljivost. Tukaj najdemo stare v kamen obdane idilične vasice, ki kljubujejo času, pa prijazne domačine, ki nas vedno znova očarajo s pristno vipavsko kulinariko ter odličnim vinom in domačim sadjem, ki je ime čudovite pokrajine ponesel v svet!

VIPAVA – »slovenske Benetke«

Vipava je kraj številnih izvirov istoimenske reke (kar sedmih) in je edina evropska reka z deltastim izvirom, saj si pot na prostost utira na več krajih. Zaradi prepredenosti z brvmi in mostovi ter čudovitega vodnega parka, ki se razprostira za mogočnim dvorcem Lanthieri, pravijo kraju tudi »slovenske Benetke«. Dokaz, da je kraj Vipava prepreden z vodo, je število mostov, saj jih tu naštejemo preko 20. Na Vipavskem pokopališču najdemo še eno, svetovno pomembno zanimivost – dva sarkofaga, ki ju je iz enega svojih popotovanj v Vipavo pripeljal plemič Lavrin. Gre za dva primerka od petih, kolikor jih je še na svetu!

EDINSTVENA VASICA GOČE – spomenik slovenske kulturne dediščine, ki je »pol nad, pol pod zemljo«

Tesno pozidano naselje na razglednem slemenu griča med dolinama Branice in Vipave je spomenik slovenske kulturne dediščine. Danes v vasi živi le še dobrih dvesto duš, a slikovita in skrivnostna je enako kot pred sto ali skoraj tisoč leti. Goče so se nekoč »kopale« v vinu in denarju. Obojega je bilo toliko, da so ljudje postali tako premožni, da so nekatere imenovali kar kmečko plemstvo. Njihovo vino so naročali celo na dunajskem dvoru. Imenitna vas se je širila – na zemlji in še bolj pod njo, kjer so zgradili kar 75 obokanih kleti. Mnoge med njimi so povezane z nekakšnimi podzemnimi hodniki. Na sprehodu skozi ozke »gase« boste imeli občutek, da se je čas v tej idilični vasici zares ustavil…

DOMAČE KOSILO Z OBISKOM VINSKE KLETI

Dolina je polna turističnih kmetij, kjer vas bodo gostoljubni gospodarji sprejeli z odprtimi rokami in postregli z domačim kosilom, zraven pa povabili še v vinsko klet na pokušino odlične vipavske kaplijce.

SADJARSKE KMETIJE

Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval in ustvarjal. Predvsem je Vipavska dolina poznana po sadju, med katerim je verjetno najbolj slavna »vipavska breskev«. Breskve, jabolka, grozdje in ostalo sadje so Vipavci od nekdaj znali izkoristiti.

VIPAVSKI KRIŽ – arhitekturni biser Vipavske doline

Vipavski Križ, biser v srcu Vipavske doline, sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije. Z griča, na katerem leži vas, se vidi daleč naokoli, zato je bil naseljen že v predrimskih časih. Ob koncu 15. stoletja so ga goriški grofje zaradi Turkov in Benečanov obdali z močnim obzidjem. V Križu se lahko sprehodite čez vaški »plac«, skozi »gase«, si ogledate ostanke Attemsovega gradu, na koncu pa vstopite še v Kapucinski samostan, kjer je nekdaj živel in delal pridigar Janez Svetokriški, kasneje pa se je tu oglasil tudi Primož Trubar.

Več o izletih po Vipavski dolini (klik)

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.