Jugoslovanski Alcatraz

Goli otok, “jugoslovanski Alcatraz”, kot mu pravijo je  območje, ki nam je bilo dolgo časa skrito in je zaznamovalo usodo mnogih ljudi.  Danes lahko s turistično ladjo odplujete na ta zloglasni otok, ki je vse do leta 1989 služil kot zapor za politične zapornike in najhujše zločince, med plovbo pa se ustavite tudi na drugih otočkih in uživate v izletu po Kvarnerju…

KRK

V Luki Krk se bomo vkrcali na lepo opremljeno ladjo, kjer nas bo prijazno osebje s kapitanom na čelu postreglo z dobrodošlico (aperitiv) in ribjo malico –  sardele na žaru s kruhom. Na vožnji bomo najprej zapluli mimo Baške, najlepših plaž otoka Krk ter mimo otoka Sveti Grgur, ki se ponaša s strmimi klifi na katerih strmijo bunkerji, ki so jih gradili zaporniki.

GOLI OTOK

Vse do prve svetovne vojne na Golem otoku ni bilo nobenih naselij. Tedaj je Avstro-Ogrska zgradila taborišče za ruske zapornike iz vzhodnih bojišč. Po drugi svetovni vojni so ga leta 1946 jugoslovanske oblasti spremenile v strogi zapor za politične zapornike, po letu 1948 predvsem za »informbirojevce«. Po sporu s Stalinom je Tito ukazal politične nasprotnike zapreti v posebno taborišče, slovenski politik Edvard Kardelj pa je takrat predlagal Goli otok. Goli otok je vse do leta 1989 služil kot zapor za politične zapornike ter tudi najhujše zločince v nekdanji Jugoslaviji. Mi si bomo otok na zanimiv in tudi ganljiv način ogledali z lokalnim vodnikom.

SVETI GRGUR

Ob vrnitvi na ladjo nam bodo postregli z okusim ribjim kosilom. Nato bomo nadaljevali plovbo mimo južne obale otoka Sveti Grgur, kjer se bomo zasidrali v lepi uvali in boste imeli prosto za ogled ostankov zapora, ki je bil namenjen zgolj ženskam. Tu bo tudi možnost kopanja na bližnji plaži.

GALUN

Plovbo bomo nadaljevali do majhnega otoka Galun, kjer se nahaja velika kolonija galebov, ki jih bomo lahko nahranili z ostanki našega kosila. Naš izlet bomo zaključili v Luki Krk, kjer se bomo izkrcali.

Več informacij o izletu najdete na www.autentica.si (organizirane skupine)

PROGRAM IZLETA >>

Autentica – Turistično razvojna agencija d.o.o.
Ulica Danila Zelena 1
6000 Koper

Kontakti:
GSM: 031 337 339
Tel: 05 611 79 62
Fax: 05 904 18 80
Email: info@autentica.si
Splet: www.autentica.si

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.