Kam se odpraviti na izlet v letu 2016?

Slovenci radi potujemo, to ni nobena skrivnost. Ko se odločamo za počitnice je najpogostejša izbira venomer Hrvaška, ki je še vedno najbolj priljubljena morska destinacija Slovencev. Ko pa si želimo raziskovati nove kraje, odkriti nove kotičke in doživeti nekaj novega se nadvse radi odpravimo na kakšen enodnevni izlet. Privlačijo nas sosednje dežele Avstrija in Italija, zaradi bližine in njihovih naravnih in kulturnih lepot, katere privabljajo obiskovalce s celega sveta. Kakšno srečo torej imamo, da jih imamo pred vrati! Prepogosto pa ne vemo kakšno srečo šele imamo, ker živimo v naši prelepi Sloveniji. Prevečkrat ne uzremo tistega najlepšega, ki se nam ponuja na dlani!

Prevečkrat pozabljamo na lepote, ki jih ponuja naša dežela z raznolikimi pokrajinami, edinstvenimi naravnimi danostmi, skrivnostno preteklostjo in odlično kulinariko. Medtem, ko smo gledali onkraj meje, so se mlini v naši deželi močno vrteli in rezultat tega, je da imamo vsako leto bolj zanimivo turistično ponudbo in nova doživetja. In katere so tiste najbolj zanimive destinacije v Sloveniji, ki bodo letu 2016 najbolje priljubljene točke obiska?

Goriška Brda

Goriška Brda so tudi s pomočjo medijev Sloveniji povedala svojo zgodbo, »žlahtno štorijo«, kot pravi nadaljevanka. In tudi na račun te medijske izpostavljenosti so v letu 2015 beležila in še vedno beležijo rekorden obisk. Ni pa seveda to edini ali poglavitni razlog. Glavni razlog za tako priljubljenost je idilična pokrajina in tudi za Slovence eksotična kulinarika, ki v navezavi z urejeno turistično ponudbo zadovolji vsakega gosta. Romantika prostranih vinogradov in gričev z belimi cerkvicami ter vinskih kleti in gostoljubnih kmetij bo zagotovo tudi v letu 2016 privabila še mnogo obiskovalcev.

Nekaj idej za izlet v Goriška Brda dobite tukaj – Izleti v Goriška Brda >>

Vipavska dolina

Če so Goriška Brda v letu 2015 pobrala ves blišč in smetano s torte so obenem s pozornostjo, ki jim je bila namenjena, pomagala tudi sosednjim pokrajinam, katere v tem času niso spale in so naprej delale s polno paro in razvijale svojo ponudbo. Vipavska dolina je za mnoge nepoznana destinacija. Pokrajina, ki jo vsi večkrat prevozimo po avtocesti in se niti ne utegnemo ozreti za njenimi naravnimi lepotami in zanimivo zgodovino. Dolina vina in sadja skriva v sebi edinstvene kotičke, ki lahko ponudijo nekaj za vsakega. Gostoljubni ljudje popotnikom ponudijo unikatno kulinariko in ponosno povabijo svoje goste v »hram«, kjer se v lesenih sodih skrivajo avtohtona vina kot so Pinela, Barbera, Zelen. Vipavska dolina je »nekaj novega«.

Ideja za izlet v Vipavsko dolino – Izlet v Vipavsko dolino >>

Ljubljana

Ja kaj pa je za videt tam boste rekli. Saj v Ljubljani smo bili že stokrat! A ravno Ljubljana je verjetno tisto mesto, ki je v zadnjih letih največ vložilo v turistično ponudbo. Zato je le ta bogata, raznolika in zanimiva. Kljub globalizacijskim tokovom, ki so v naše glavno mesto prinesli cel svet v smislu ponudbe je naša prestolnica uspela izpostaviti in oživeti dediščino, ki jo je podedovala. Bogato kulturno, umetniško in glasbeno dogajanje privabi obiskovalce v Ljubljano in ta jih ne razočara. Zaradi pestrega koledarja prireditev bo tudi v naslednjem letu nedvomno zelo dobro obiskana.

Vse o turizmu v Ljubljani najdte tukaj >>

Zasavje

Hm, kaj pa bi lahko videli tam? Nekdanja industrijska mesta Trbovlje, Hrastnik? Točno to, ampak  ste vedeli, da ti kraji skrivajo zanimivo zgodbo o slovenskem rudarjenju? Da Zagorje leži natanko na 15. Poldnevniku? Ste slišali že za okamnele svate? Tukaj najdemo tudi bogato steklarsko tradicijo in še mnogo več. Tamkašnja inovativna turistična organizacija je tej pokrajini nadela slogan »V 3 krasne« in tukaj ni mišljena tista negativna besedna zveza ampak 3 turistične točke te pokrajine: Zagorje, Trbovlje, Hrastnik. Nedvomno zanimiva in pristna destinacija.

Več o turizmu v Zasavju dobite tukaj >>

Pomurje

Medtem, ko so luči bile uprte v ostale bisere Slovenije so v Pomurju marljivo zavihali rokave in oblikovali zanimive in izvirne turistične produkte. Največ turistov so v ta del Slovenije vedno privabila termalna zdravilišča, danes pa je magnet za turiste tudi naravna in kulturna dediščina te oddaljene kmetijske pokrajine. Še ena »nova destinacija, ki bo privabila marsikaterega »firbca«. Pokraijina širokih polj, štorkelj, klopotcev, plavajočih mlinov, vinskih goric, samosvojih tradicij in narečij ponosno vabi na obisk.

Več o turizmu v Pomurju dobite tukaj >>

Zeleni kras

A za njega ste že slišali? Kras? Seveda, kdo pa ne pozna krasa. Da, ampak ZELENI kras? Kot prvo razčistimo lokacijo: Notranjsko – kraška regija: med Ilirsko Bistrico, Blokami, Logatcem in Pivko. In zakaj zeleni? Zato ker to območje poudarja ključno značilnost pokrajine – zeleni kraški svet. Gre torej za kras, ki je zelen (gozdnat) in zato edinstven v Sloveniji. To je domovina nepreglednih gozdov, svobodnih ptic in ponosnih živali, kraj srečanja z dih jemajočim podzemnim svetom in pokrajina tipičnih kraških pojavov. Spet nekaj novega in novo je vznemirljivo…

Ideja za izlet na Zeleni Kras >>

Slovenska Istra

Na koncu pa še na našo obalo, oziroma ne, ustavili se bomo malo prej, malo višje. Verjetno naša najbolj eksotična in atraktivna destinacija je Slovenska Istra. Obenem pa med najbolj obiskanimi. In boste rekli, na morje pa gremo vsako leto in v Piranu smo bili že neštetokrat. Kdo pa govori o Piranu? Ste zavili kdaj iz glavne ceste in sledili cestnim tablam za vasi z zanimivimi imeni? Trend obmorskih destinacij v Evropi je, da vedno več pozornosti posvečajo zaledju, ki se ni komercializiralo in kot tako daleč od turističnega vrveža ostalo praktično nedotaknjeno in avtentično. Slovenska Istra je sledila temu trendu in na istrskem podeželju najdete neodkrite zgodbe prepletene s pristno kulinariko in prijaznimi ljudmi. Ste že slišali za vasice Krkavče, Koštabona, Marezige, Smokvica, Abitanti, Pomjan? Če jih še ne poznate je skrajni čas, da jih obiščete! Istrsko zaledje skriva toliko naravnih in kulturnih lepot ter okusov, da je zares škoda peljati mimo. Navsezadnje so to spoznali tudi na POP TV, kjer so nam med idiličnimi griči pričarali slovensko telenovelo Usodno vino! Gotovo bo Slovenska Istra v letu 2016 tudi zaradi tega zelo obiskana destinacija!

Ideje za izlet v Slovensko Istro >>

To so destinacije ki bodo poleg ostalih v letu 2016 vznemirjale Slovenskega popotnika in vabile v svoj objem. Na spletu najdete veliko informacij o teh pokrajinah, če pa bi želeli organiziran obisk, oziroma se na izlet odpraviti z lokalno turistično agencijo, si lahko programe izletov ogledate na spodnji povezavah:

Turistična agencija Autentica

Enodnevni izleti – Facebook

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply