Najlepša mesta juhozahodne Istre

Istra je polotok, ki si ga delijo tri države. Skozi njo so tekom stoletij krožili številni narodi in velike civilizacije. Številni zgodovinski dogodki so bili vzrok pogostih migracij in ubežniških gibanj, le ti pa so povzročili spremembe prebivalstva, tradicije ter izoblikovali specifično kulturo in način življenja, ki se še danes odraža skozi pokrajino in ljudi. Vabimo vas, da si ogledate nekaj odličnih idej za čudovit izlet v obalni del te očarljive pokrajine. Jugozahodni del Istre je v poletnih mesecih poln turističnega vrveža, zato ga je najlepše obiskati v spomladanskih ali jesenskih mesecih. Romantični Rovinj, skrivnostni Dvigrad, očarljivi Vodnjan in starodavni Pulj so mesta, ki navdušujejo z izredno bogato zgodovino, krasnimi motivi za ljubitelje fotografije in s skrivnostnimi legendami.

ROVINJ – biser istrskega polotoka
Ozke kamnite ulice in mali trgi v Rovinju pričajo o bogati zgodovini mesta in so polni srednjeveških, gotskih, renesančnih in baročnih stavb in teras, na severni strani pa najdemo ostanke obzidja, ki je nekoč varoval prebivalce pred osvajalci in roparji. Posebno doživetje je vsekakor sprehod po starih ulicah vse do cerkve Sv. Evfemije, kjer dobimo občutek, da se je čas ustavil. Staro mesto Rovinj velja za enega od najbolj fotogeničnih sredozemskih mest.

DVIGRAD – zapuščeno srednjeveško mesto
Dvigrad je zapuščeno srednjeveško mesto v jugozahodni Istri. Vhod v naselbino še danes poteka z južne strani skozi dvojno grajsko obzidje, ki so jih nekoč zapirala vrata. Utrjeno srednjeveško mesto je stalo ob glavni antični prometnici, imenovani via Flavia, ki je povezovala sever in jug Istre, ter mesti Pulo in Bale z notranjostjo polotoka. Legenda pravi, da naj bi Dvigrad izumrl takrat, ko je mesto obiskala kuga v podobi deklice. Obisk tega mističnega kraja in sprehod po nekdanjih uličicah starodavnega mesta je nedvomno edinstveno doživetje…

VODNJAN – srednjeveški kotiček Istre z najvišjih zvonikom v Istri
Istrsko mestece Vodnjan je zanimivo predvsem zaradi srednjeveške oblike naselja z gosto nepravilno razporeditvijo hiš znotraj zunanjega venca stavb, ki so bile sočasno v funkciji obrambnega zidu. Glavni trg obkrožajo stara zgradba mestne uprave, beneške vile in palače. Cerkev sv. Blaža velja s površino nekaj čez 56 metrov krat dobrih 31 metrov za največjo v Istri. Prav tako pa se ponaša z najvišjim zvonikom v Istri (62m). Posebnost cerkve sv. Blaža so tudi mumificirana telesa nekaterih svetnikov. Skupaj je v vodnjanski cerkvi ohranjenih in dokumentiranih 370 relikvij oz. ostankov okoli 250 svetnikov.

PULA (slo. PULJ) – največje mesto Istre s čudovitim starim mestnim jedrom
Pula je največje mesto v Istri, ki se nahaja na skrajnem jugu tega polotoka. Prve ostanke naselbin so našli že v pradavnini v jami Šandalja v okolici Pule. Čeprav danes mesto deluje nekoliko bolj industrijsko, pa se v njegovem starem delu nahajajo številne stavbe in palače iz antične in seveda beneške dobe. Največja in najbolj poznana je puljska arena, ki je nekoč sprejela preko 5000 ljudi.

Več informacij o izletu najdete v Najlepša mesta Jugozahodne Istre na www.autentica.si (organizirane skupine)

PROGRAM IZLETA >>

Autentica – Turistično razvojna agencija d.o.o.
Ulica Danila Zelena 1
6000 Koper

Kontakti:
GSM: 031 337 339
Tel: 05 611 79 62
Fax: 05 904 18 80
Email: info@autentica.si
Splet: www.autentica.si

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.