Nedeljski izlet – Trgatev v Slovenski Istri

TrgatevBandima, kot ji pravijo Istrani trgatvi, je v Istri pravi praznik. Na trgatvi se navadno zbere vsa družina, bližnji in daljni prijatelji. Gospodar kleti določi kdaj in kateri dan se bo katera sorta trgala. Trgači se med seboj veliko pogovarjajo, velikokrat se tudi kaj lepega zapoje. Nihče ne sme biti ne žejen, ne lačen! Grozdje gre seveda najprej skozi prešo iz katere priteče slasten mošt. Tropine se shrani v posebne sode (»bačve«) za maceracijo. Gospodar kleti odloči koliko časa bo »vino ležalo na tropinah«. S tem se uravnava barva in okus vina, ki bo zorelo v sodih vse do Martinovega.

Istri grozdja niso nikoli prešali. Grozdje so stresli v kad, imenovano »badenj«, nekdo je stopil vanjo in grozdje »zmastil«z nogami. Zato se še danes v Istri ne reče, da si »grozdje sprešal«, ampak, »da si ga zmastili«.

Mošt in tropino so nato prelili v sode, ki so jih postavili pokonci. Napolnili so jih toliko, da je manjkalo par prstov do vrha. Alkoholno vrenje je že drugi dan dvignilo tropine na površino. Po 14 dneh so posneli suhe tropine s površine, spodaj pa odtočili mlado vino. Iz tropin so skuhali žganje. Nekateri so tropine zalili z vodo in jih pustili še enkrat zavreti. Po določnem času so tekočino odlili in dobili pijačo, ki se je imenovala »zonta«. V poletni vročini je ta pijača prijetno odžejala.

Če so vas morda zasrbeli prsti in bi se Istranom radi pridružili na trgatvi, imate za to idealno priložnost.

Več informacij si preberite na: Nedeljski izlet, 14. september – Trgatev v deželi refoška

Povzeto po knjigi Slovenska Istra, Obala, TZ Portorož

Avtor: Matjaž Primc, www.autentica.si

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply