Iz Primorske zakladnice avtentičnih izletov

Čemu Primorska zakladnica avtentičnih izletov? Gre za zbirko preizkušenih enodnevnih pa tudi večdnevnih izletov po Primorski. Primorska danes pretežno spada pod slovensko državo, manjši del pa pade pod sosednjo Italijo, kjer po vasicah od Trsta do Rezije še vedno slišimo slovensko besedo naših rojakov. Posebno lepa doživetja smo pripravili tudi po Istri, tisti Slovenski, pa tudi tisti, ki leži na Hrvaškem delu. Beseda »zakladnica« pa pove, da gre za tisto najboljše in najlepše kar nudi primorska in istrska duša. Gre za enodnevne ali večdnevne izlete, kjer se trudimo, da naši gostje začutijo dušo destinacije.

V svetovnem turizmu že kar nekaj let kroži trend, da t.i. masovni turizem ni več želja ali potreba sodobnega turista. K temu botruje več različnih dejavnikov, ki so vplivali na to spremembo. Vendar to je tema kakšnega drugega članka. Današnji turist si želi pristnosti, avtentičnosti. Spoznati tisto pravo lokalno kulturo, ki ni narejena posebej za turista. Dunajski zrezek in ocvrt krompirček je zamenjala pristna lokalna kulinarika. Izleti z golim ogledovanjem znamenitosti v spremstvu vodiča, ki cel dan polne glavo z različnimi letnicami, so zamenjali izleti, kjer so v ospredju zgodbe in anekdote posameznih krajev in ljudi. Hladne skupinske sprejeme so zamenjali topli in bolj pristni sprejemi domačinov. Njihove zgodbe so prevladale nad suhoparnimi letnicami. Ljudje si želimo pristne animacije.

Našim izletom želimo dati dušo teh krajev in ponuditi vsa tovrstna doživetja. Lep primer tega sta gotovo enodnevna izleta »Istrska kulinarična avantura« in »Po najlepših šavrinskih vaseh«, ki veljata za najbolje prodajana enodnevna izleta v naši agenciji. Med vožnjo od vasi do vasi, čez drn in strn, se srečujemo z domačini, ki nam ob toplem sprejemu ponudijo tisto, kar da tukajšnja skromna zemlja. Vino, oljčno olje, sadne pogače, domače marmelade in aperitive, tartufe, zelišča… Vsaka vas, vsak domačin nas s svojo zgodbo presune, nasmeji, gane. Vožnjo med kraji nam popestri vodnik domačin, ki točno ve, katera pot je prava, katera pot je najlepša ter kaj se skriva za naslednjim ovinkom. Na svoj način poveže zgodbe domačinov v neko celoto. Tisto »piko na i« prekrasnemu dnevu pa doda pristna, istrska kulinarika. Škoda bi bilo v krajih, kjer so doma izvrstni istrski bobiči, srebati govejo juho. Zakaj bi jedli dunajski zrezek, če lahko uživamo prave, domače njoke s kokošjim golažem ali druge jedi, ki so v teh krajih poznane še iz časov naših nonotov in s katerimi so domačini izkazovali čast svojim gostom. Ko se srečni, polnih želodčkov in obogateni z novimi izkušnjami vračamo proti domu, se zavemo, da je to »to«, da smo stran od glavnih cest spoznali tisto pravo Slovensko Istro.

Seveda Slovenska Istra ni edina destinacija Primorske, kjer to lahko doživimo. Na enodnevni izlet se lahko odpravite tudi v sadne Brkine, ki so pravi neodkriti turistični biser,na nekoliko bolj poznani Kras, ki slovi po Teranu in pršutu, v še bolj poznana Goriška Brda. Prav tako čarobne so kamnite vasice in mesteca v notranjosti Hrvaške Istre! Vam enodnevni izlet ni dovolj? Iz dveh ali treh enodnevnih programov lahko sestavimo avtentičen večdnevni izlet s prenočevanjem na odmaknjenih turističnih kmetijah…

Za konec vam predlagamo samo, da uro in GSM pustite doma in se tako pripravite na kraje, kjer čas teče počasneje. Skupaj z nami se prepustite avtentičnim doživetjem Primorske in Istre!

This entry was posted in Članki and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply