Tromeja – svet jezer, dolin, mogočnih vrhov in idiličnih vasic

Tromeja – območje, kjer se stikajo meje naše dežele in njenih sosed Avstrije in Italije je prostor, kjer se stikajo tudi kulture, burna preteklost in zanimive zgodbe…Ste že obiskali katero od tisočerih jezer na Avstrijskem Koroškem? Ste že bili v Ziljski dolini? Saj poznate tisto pesem: “Tam kje teče bistra Zilja…”. Kaj pa slovenske vasi v Italiji, Mangartska jezera…?

BAŠKO JEZERO (Avstrija) – vodni raj onstran Karavank 

Avstrijska Koroška je s svojimi 1.270 stoječimi vodami z jezeri najbogatejša zvezna dežela, zato ji zasluženo pravijo tudi »dežela jezer«. Jezera so tako čista, da je iz njih mogoče piti. Koroška jezera pa so še posebej cenjena zaradi čudovite pokrajine, ki jih obdaja. Baško jezero ledeniškega izvora je eno od najbolj znanih in najlepših. Tudi zaradi njegove turkizno svetlikajoče se vode, zaradi katere je dobilo vzdevek »Božje solze« in dalo inspiracijo za koroško ljudsko pesem »N’mau čriez jizaro«. Zapeljite se okrog jezera in uživajte v razgledih na kristalno globino. Lahko se ustavite na razgledišču ob kapelici in občudujete Kepo ter ostale lepote pokrajine, ki obdajajo jezero.

ZILJSKA DOLINA (Avstrija) – »Tam kjer teče bistra Zila«
Prvi so Ziljsko dolino naselili zgodnji Slovenci oz. njihovi predniki za časa kneževine Karantanije. Po drugi svetovni vojni pa je »kmečko« slovenščino vedno bolj zamenjevala »gosposka« nemščina. Nad Ziljsko dolino se dviguje mogočno gorovje s Slovenskim imenom Dobrač z istoimenskim vrhom (2166m). Le nekaj metrov pod vrhom stoji slovenska cerkvica – najvišja cerkev v Evropi. Po katastrofalnem potresu in zlomu Dobrača leta 1348 so postala tla v spodnji Ziljski dolini kisla in neprimerna za kmetovanje, zato so se začeli kmetje ukvarjati z rejo noriških konj. Za obisk so nedvomno zanimive vasice kot so Straja vas ali Megvarje. Za tiste bolj “pohodniške” pa je nedvomno zanimiv sprehod do plazu…

TRBIŽ (Italija) – mesto na tromeji
Trbiž je turistični biser na tromeji. Mesto, katerega je zaznamovala prepletenost treh dežel, ki se pozna na kulturi, jeziku, življenju in tradiciji. Mesto je ostalo do začetka dvajsetega stoletja neraziskano, ko je famozni Julius Kugy prvič zapisal odkritja o teh pravljičnih krajih obdanih z veličastnimi vrhovi. Popotnika predvsem prevzame zanimiva zgodovina ter mir in spokojnost teh krajev. V bližini mesta si lahko ogledate tudi zelo lepo sotesko reke Ziljice

OVČJA VAS (Italija) – nekoč najbolj slovenska kanalska vas
Ovčja vas v Kanalski dolini je središče zelo široke in poglobljene dejavnosti naših rojakov za ohranjanje slovenske jezikovne in druge narodne dediščine. Pravijo, da je bila na tem kraju, na planem pašniku, najprej planina s planšarijami, šele kasneje so se pastirji s svojimi družinami tu, na robu podgorske trate, za stalno naselili. V Ovčji vasi vam sicer vsakdo ne bo odgovoril po naše na vaš dober dan, a Slovenci so tu še kar doma. V vasi je zelo lepa cerkev s pokopališčem ter hiša v kateri je živel slavni gorski vodnik Julius Kugy. V dolini Zajzero se nahaja zanimivo pokopališče iz prve vojne.

MANGARTSKA JEZERA (Italija) – ogledalo julijskih vršacev

Ne nismo jih pozabili –  Mangarstka jezera, ki ležijo na čelni moreni ledenika v mangartskem amfiteatru so pravo ogledalo mogočnih gora. Ustavite se ob jezeru in osupnite nad odsevom mogočnega Mangarta ter se poklonite njegovi veličini. Imeli boste občutek, da ste v pravljici.

Kaj še čakate? 🙂

V kolikor vas zanima obisk teh prelepih in zanimivih krajev s turističnim vodnikom ali bi radi izlet začinili še s pristno lokalno kulinariko si lahko ogledate ponudbo turistične agencije na spodnji povezavi:

Izlet – Potepanje po alpski tromeji

Druge povezave za izlete po Sloveniji in Zamejstvu:

Izleti

This entry was posted in Članki. Bookmark the permalink.

Leave a Reply